4 Aralık 2012 Salı

KONGRE ENDÜSTRİSİ ve ENTELLEKTÜEL SERMAYE

Ülkemizde genel olarak, kongre turizmi olarak tarif edilen kongre endüstrisi, oluşum sebeplerini turistik özelliklere değil enteklektüel özelliklerine borçludur.
Kongre endüstrisinin bu entelektüel sermaye ihtiyaçı, bu endüstrinin ağırlıklı olarak batı medeniyetlerinde doğmasına ve gelişmesine sebep olmuştur.
Bilim, teknoloji ve sağlıktaki gelişmelere paralel olarak kongreler gelişmeye başlamış ve gerçekleştiği şehirlere turizm katkısı sağlamıştır. Bu katkıyı tarif eden kongre turizmi ifadesi kongrelerin sadece sonuçlarının bir kısmını ifade etmektedir.
Enteklektüel sermaye ile başlayan ve devam eden kongre endüstrisinin en değerli paydaşı ise profesyonel kongre organizasyon (PCO) firmalarıdır. Bu firmalar toplantı düzenleyicilerine beyin güçü ile destek vermektedir. Toplantı, kongre düzenleyiciler ağırlıklı olarak bireylerden değil kendi uzmanlık örgütlerini kurmuş dernek yada vakıflar ile uzun süreli bilgi ve amaç paylaşımına girmek zorundadır. Bir toplantıyı, kongreyi bu nedenle sadece etkili organizatörler yada lojistik destek sağlayıcılar tek başlarına yapamazlar.
Günümüzde bu nedenle profesyonel kongre organizatörleri belirli bir amaç için bir araya gelmiş ve büyük oranda gönüllü çalışan bu örgütlere hedefledikleri faaliyetlerde önemli bir entellektüel değer katmak mecburiyetindedir.
Dinamik bir durumdan, etkinlik (energeia) haline geçmeye çalışan ve katılımcıları ile öğrenilmiş yada keşfedilmiş bilgi paylaşmayı hedefleyen bu faaliyetler tek başına turizm olarak değerlendirilemez. Bir turizm faaliyeti olarak algılamak ve düşünmek ise amacın anlaşılmadığının özetidir.
Kongre endüstirisinin, sadece turistik faaliyetlere indirgenmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte turizmsel etkinlikler kongre ve toplantıların vazgeçilmesi ve önemli bir süreklilik sebebidir. Ama sadece bu konuya odaklanmak bu endüstrinin bir şehir yada ülkede sürekliliğine bir katkı sağlamaz.

Kısaca zaten görmek için gittiğiniz, sevdiklerinizle birlikte keyifli vakit geçirdiğiniz bir şehir ikinci bir defa yine bu nedenle ziyaret edilecektir. Bu nedenle kongre turizminde sayıca ilk sıralarda yer alan şehirler ağırlıklı olarak şehir hayatının anlamlı olduğu, enteklektüel sermayenin yüksek olduğu destinasyonlardır.
Gelişen dünyada bu destinasyonların bu sermayeye yatırım yapan şehirlere kaymaktadır.  Profesyonel kongre organizatörleri olarak bizlerin, "kongre turizminde" önemli bir oyunucu olmak isteyen şehir ve ülkelerin dikkat etmesi gereken en önemli konu bu nedenle entekletüel sermayedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder