10 Ağustos 2012 Cuma

STK (dernek/vakıf)lar için 7 önemli konu

Gönüllü olmak; devam eden hayatımızda bir şeyleri biraz daha değiştirebilmek için bir araya gelmek. Aynı düşüncede olan diğer bireylerle aynı havayı solumak sivil toplum örgütlerinin oluşma nedenidir.

Vikipedi; Sivil toplum kuruluşu, resmi kurumlar dışında ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar ve/veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluş olarak açıklıyor. Vakıf ve dernekler herkese yardım etmek amacı ile kurulmuş yasal topluluklardır.

Bu toplukların amaçlarına hizmet edebilmeleri için 7 önemli nokta bulunmaktadır
  1. Gönüllü toplulukların kuruluş amaçları kesinlikle kar elde etmek olmasa da etkin oldukları topluluklar içerisinde çok önemli finansal alt yapıya sahip olmaları gerekir. Tüm gelirler iyi değerlendirilmeli ve giderlerin amaca uygun olarak nedenleri çok iyi arşivlenmelidir.
  2. Bu toplulukları güçlü yapan üyeleridir. Üye ilişkileri profesyonelce yürütülmel, iletişim araçları ile etkinlikler, topluluğu ilgilendiren tüm gelişmeler üyelere doğru ve hızlı şekilde iletilmeli, üyelerin bu iletişim araçlarına katkıları sağlanmalı ve interaktif şeffaf bir yapı oluşturulmalıdır.
  3. Hukuk alt yapısı doğru kurulmalı ve yasal bir topluluk olmanın bilinci içerisinde aynı duyarlılığı nedenleri ile üyeleri ile paylaşmalıdır.
  4. İletişim bir sivil toplum kuruluşunun en önem vermesi gereken görevidir. Sadece üyeler ile değil, tüm paydaşlarla bilginin, gelişmelerin doğru ve hızla paylaşılması gerekecektir.
  5. Gerçekleşmiş tüm faaliyetlere ait alınan tüm yolun bir arşivinin olması ve bu arşivin sürekli canlı tutulması değişen gönüllü yönetimler için en büyük ihtiyaçtır. Bir sonraki yönetime bırakılacak en büyük miras budur.
  6. Amaçlar için yürütülen faaliyetler orta ve uzun vadeli stratejik planlama gerektirir. Belirli periodlarda iş ve iletişim planları oluşturulmalıdır. Bu planların realizasyon ları raporlarla desteklenmelidir.
  7. Profesyoneller. Gönüllüler kendi profesyonel mesleklerinde ve yaşantılarında ne kadar önemli yetkinliklere sahip olsa da, yukarıda özetlenmiş faaliyetlerin profesyonelce takibini yapacak profesyoneller ile çalışmalıdır. Bu profesyonellik kar amacı gütmeyen STK ların maliyetleri nedeni ile pahalı gelmektedir. Bu nedenle süreli anlaşmalar ile bu hizmetlerin tümünü alabilecekleri dernek ve vakıf danışmanlık ve iletişim büroları ile çalışmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder